Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Haardvuur op centrale verwarming

Laat je de stoof graag de hele dag branden maar vind je het zonde dat er slechts enkele kamers verwarmd worden? Met een CV haardvuur is dat probleem voor goed van de baan. Dit revolutionaire systeem maakt het namelijk mogelijk om je CV installatie te koppelen aan je haardvuur. Hoe dit juist werkt en wat de prijs is van dergelijke installaties vind je hier terug.

Werking van een CV-haard

Net zoals een traditionele ketel zal een CV-haard zijn warmte afgeven aan het leidingwater. Dit leidingwater wordt op zijn beurt getransporteerd naar de radiatoren of vloerverwarming. Een CV-kachel kan werken op hout maar ook pellets behoren tot de mogelijkheid. De grootste moeilijkheid bij dit systeem is de plaatsing. Wanneer je woning al vernieuwd of af is zal het niet simpel zijn om de leidingen te kunnen verbinden van de haard naar de verwarmingsinstallatie. Meer informatie over de werking en mogelijkheden vind je terug op de website centraleverwarmingcv.be.

We hebben het er allemaal over. De Cv-ketel, heeft die van u nu een hoog rendement of is het nog zo’n onzuinige van jaren geleden? De Cv-ketel werkt of basis van een vlam en water. De vlam verwarmt het water, dat vervolgens door het hele huis wordt gepompt. Dat water komt in de radiatoren of bijvoorbeeld in de douche terecht. De verwarming van de hoofdruimte wordt geregeld door de kamerthermostaat. De radiatoren die hier staan, kunnen niet apart bestuurd worden. In andere ruimtes kunnen de zogenaamde thermostaatkranen worden gebruikt om veel of weinig water door te laten. Als er veel warm water wordt doorgelaten zal de radiator ook meer warmte af gaan geven en zo wordt dus de kamer verwarmd.

Een voordeel van dit systeem is dat je met één centraal verwarmingspunt alle ruimtes in een huis kunt verwarmen, dit maakt het systeem zeer rendabel en daarmee ook vrij goedkoop. Een ander voordeel is dat de verbranding plaatsvindt in de Cv-installatie. Daardoor maakt de lucht in de Cv-ketel geen contact met de lucht in het huis. Dat maakt de kans op verstikkingsgevaar een stuk kleiner. Toch kunt u zich afvragen of deze voordelen opwegen tegen de nadelen. Een nadeel is dat de warmte geregeld vanuit een centraal punt vervoerd moet worden naar de gewenste plek, onderweg kan er dan veel warmte verloren gaan. De lucht in een huis dat verwarmd wordt door een Cv-ketel is vaak erg droog. Dat komt omdat het vocht langs koele muren condenseert en zo een groot deel van het vocht onttrokken wordt aan de lucht. Droge lucht kan erg oncomfortabel zijn. Doordat er veel lucht in beweging is door dit systeem waait er veel stof op. Dit kan voor irritatie zorgen bij de luchtwegen, vooral carapatiënten kunnen daar veel last van hebben. Toch is de Cv-ketel nog steeds het meest gebruikte verwarmingssysteem.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers