Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Elektrische haard met warmte

Een open haard brengt mensen samen: het is namelijk gezellig en lekker warm. Maar zo’n haard heeft ook enkele nadelen, zoals het houtverbruik en aanwezig brandgevaar. Wil je genieten van mooie vlammen, zonder die nadelen? Dan is een elektrische open haard een optie. Wist je dat je ook een elektrische haard met warmte kan krijgen? Hoe dit werkt, ontdek je hier!

Ga snel naar:
Voordelen elektrische haard met warmte
Mogelijkheden elektrische haard met warmte
Prijzen voor elektrische haarden met bijverwarming
Zelf plaatsen of specialist inschakelen?
Ontvang gratis je offertes op maat

 

 

Hoe geeft een elektrische haard warmte af?

Meestal geeft een elektrische haard geen warmte af. Wil je deze optie wel hebben? Dan bestaan er uitvoeringen met een ingebouwde warmtemodule. Deze kan op 2 manieren werken:

 • Convectiewarmte: het verwarmingselement neemt koude lucht op, verwarmt dit en blaast het vervolgens weer de ruimte in.
 • Stralingswarmte: stralingswarmte werkt op een andere manier dan convectiewarmte. In dit geval geeft de haard zelf warmte af, zoals een infraroodpaneel. Hoe dichter je bij de kachel staat, hoe warmer je het krijgt.

Interesse in een elektrische haard met warmte? Kom in contact met verwarmingsspecialisten actief in je regio. Start je aanvraag.

elektrische haard warmte

 

Waarom kiezen voor een elektrische haard (met warmte)?

Welke voordelen heeft zo’n elektrische haard precies? En waarom zou je voor een model met warmte kiezen? Een rijtje met voordelen:

 • Duurzame, veilige keuze: voor een elektrische haard heb je geen fossiele brandstoffen nodig, alleen elektriciteit. Daardoor past dit type haardvuur perfect in een groene woning. Een extra pluspunt? Je haard wordt niet warm, wat een stuk kindvriendelijker is.
 • Eenvoudig te plaatsen: wil je een elektrische haard plaatsen? Dan heb je geen rookkanaal of externe afvoer nodig. Dit is perfect wanneer je een snelle oplossing zoekt om je huis gezelliger te maken.
 • Verschillende vormgevingsmogelijkheden: bepaalde merken bieden veel vrijheid op gebied van de vormgeving van je haard. Wist je bv. dat je zelfs de intensiteit van je elektrische vlammen kan bepalen? Lees meer over de mogelijkheden van een elektrische haard met warmte.
 • Onderhoudsarm: doordat je geen hout nodig hebt en er geen verbrandingsgassen vrijkomen bij het verwarmen, is een elektrische haard met warmteafgifte bijna onderhoudsvrij. Af en toe je haard afstoffen is al genoeg.
 • Ideaal als bijverwarming: aangezien een elektrische sfeerhaard beperkt warmte afgeeft, is deze installatie alleen geschikt als bijverwarming in specifieke woonruimtes. Wil je bijverwarming in de slaapkamer? Dan kan je zeker voor zo’n sfeerhaard kiezen!
 • Gebruiksgemak: daarnaast is een elektrische haard erg eenvoudig in gebruik. Bijna alle modellen beschikken over een afstandsbediening waarmee je op afstand je sfeerhaard aanzet, de vlammen beïnvloedt, de kleur aanpast, het warmte-element inschakelt, …

 

Elektrische haard met warmte: mogelijkheden

elektrische haard met warmte

Hebben we je overtuigd om voor een elektrische open haard te kiezen? Perfect! Maar wat is er dan allemaal mogelijk? We sommen de opties hieronder op:

 

1. Type haard

Wil je een sfeerhaard, dan zijn er verschillende modellen met een warmtemodule. Dit zijn de 3 meest populaire:

 • Vrijstaande haard: dit is het welbekende model dat vaak als bijverwarming wordt gebruikt in verschillende ruimtes. Compacte uitvoeringen hiervan kan je na gebruik weer opbergen. Deze staan namelijk los in de ruimte en kan je niet wegwerken.
 • Hangende haard: een wandmodel bevestig je aan de muur. Net zoals met een vrijstaande haard ben je dus ook wat ruimte kwijt, maar dit kan je oplossen door de haard netjes weg te werken in een passende wandkast.
 • Inbouwhaard: de meest strakke oplossing? Dat is een inbouwhaard die je in een opening in de muur plaatst. Je kan ze meteen in een nieuwe muur inbouwen, óf een bestaande plek van een oude open haard gebruiken. Op voorwaarde dat je deze makkelijk kan aansluiten op je elektrische installatie.

 

2. Soort warmteafgifte

Aan het begin van dit artikel spraken we al over convectie- en stralingswarmte. Maar welke van deze verwarmingstechnologieën kies je?

 • Convectiewarmte: de opstijgende lucht zorgt voor een goede warmteverspreiding in je huis. Daarom doet een elektrische haard op basis van convectiewarmte het goed in grotere ruimtes. Het duurt misschien iets langer om de hele ruimte op te warmen, maar het is wel efficiënt.
 • Stralingswarmte: wil je een verwarmingselement dat snel bijverwarmt? Dan is een elektrische haard met stralingswarmte de beste keuze. De haard warmte alle nabije objecten op en houdt de warmte langer vast. Het is ideaal voor (tochtige) ruimtes met hoge plafonds.

Hoeveel warmte geeft een elektrische haard? Dit soort haarden zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens: tussen de 1.000 à 2.000 kWh (17 à 27 °C). Wil je weten welk vermogen jij nodig hebt? Hou dan rekening met de te verwarmen oppervlakte. Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen.

 

3. Technologie

Je kan de vlammen in je sfeerhaard op 3 manieren visualiseren. Een overzicht:

 • Via waterdamp: een combinatie van fijne waterdamp, gekleurde LED-lampen en verschillende luchtdruksterktes creëert de illusie van echt vuur. Een ingebouwde ‘mist maker’ produceert ultrasone geluidsgolven waardoor de waterdamp kan ‘flakkeren’.
 • Via LED-projectie: bij andere haarden ontstaan de vlammen door een 3D- of netprojectie. Achter de houtblokken bevindt zich dan een weerspiegelende achterwand die dit 3D-effect realiseert. In het andere geval gaat het over een fijnmazig net in plaats van een spiegel.
 • Via hologrammen: een hologram lijkt misschien iets te futuristisch, maar dat is het eigenlijk niet. De vlammen worden namelijk op verschillende manieren en vanuit meerdere hoeken weerkaatst. Hierdoor lijken de vlammen echt te dansen.

 

4. Vormgeving

Heb je besloten om een elektrische haard te plaatsen? Dan heb je binnen het bestaande assortiment ontzettend veel keuzemogelijkheden. Een overzicht:

 • Afmetingen: elektrische haarden zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Op zoek naar een compacte installatie van zo’n 50 cm breed? Of wil je een grotere uitvoering die perfect in jouw kast past? Dan zijn er haarden van 2,5 m lang beschikbaar.
 • Design: elektrische sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in uiteenlopende designs. Interesse in een inbouwhaard? Dan kan je o.a. ook kiezen voor hoek- of doorkijkmodellen.
 • Ombouw/bekasting: wandhaarden of vrijstaande modellen zijn beschikbaar met of zonder ombouw. Die ombouw is dan ook weer verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Zo heb je mooie realisaties met een luxueuze marmerlook. Hou je meer van industrieel? Dan zijn er ook modellen met steellook bekasting.
 • Uitzicht vlammen: de vlammen zijn het hoogtepunt van elk type elektrische haard. Daarom bieden fabrikanten vele verschillende opties aan op gebied van vlamtechniek. Zo kan je de vuurbeleving zo realistisch mogelijk maken.
 • Extra’s: daarnaast zijn er nog verschillende extra keuzes die je kan maken qua vormgeving. Welk soort hout wil je bv. in je open haard? Moet je via Bluetooth aan de haard kunnen verbinden? Wil je dat je open haard ook het geluid van een knisperend vuurtje nabootst? Het is allemaal mogelijk!

 

Welke haard kies ik?

Dat hangt af van de beschikbare ruimte in je woning, je budget en al je persoonlijke eisen. Sta in dit geval vooral stil bij de sfeer die je wil opwekken. Op basis daarvan kan je al modellen uitsluiten. Twijfel je nog welk type elektrische open haard met warmte je wil kopen? Neem dan vrijblijvend contact op met een specialist. Die helpt je graag op weg. Start hier je aanvraag.

 

Elektrische haard met warmte: prijs

Prijzen voor elektrische haarden met bijverwarming starten vanaf € 500, maar kunnen oplopen tot wel € 7.000 (excl. btw & plaatsing). Wat is de reden achter dit grote prijsverschil? Vooral het merk, de omvang en het uitzicht van de elektrische haard met warmte beïnvloeden de kostprijs. Hoe goedkoper je kachel, hoe meer je inlevert op gebied van uitstraling.

TIP: wil je meer informatie over de mogelijkheden? Of wil je advies over het type verwarming waar jij het meeste aan hebt? Neem dan contact op met een specialist. Vergelijk 2 à 3 experts.

 

geeft een elektrische haard warmte

 

Elektrische haard met verwarming zelf plaatsen of laten plaatsen?

Heb je de ideale elektrische sfeerhaard met verwarming voor jouw huis gevonden? Perfect! Maar hoe plaats je die? Ga je zelf aan de slag of heb je een vakspecialist nodig? Met zo’n expert ben je zeker van…

 • Gepersonaliseerd advies: online zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een specialist luistert naar al jouw wensen en voorkeuren. Op basis daarvan raadt hij enkele goede haarden aan.
 • Professionele plaatsing: bepaalde elektrische sfeerhaarden zijn moeilijker om te plaatsen. Zeker wanneer ze uit een exclusieve categorie komen. Een expert weet waar hij op moet letten bij de installatie.
 • Voorbereidende werken: zeker bij een inbouwhaard horen een aantal voorbereidende werken. Dit pakt een vakspecialist dan voor je op. Zo bespaar je jezelf veel tijd en moeite.

BELANGRIJK: wil je in contact komen met een erkende professional? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in. Dit is helemaal gratis!

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers