Onderhoud pelletkachel: prijs & werkwijze
Een pelletkachel bevat mechanische onderdelen die na verloop van tijd vuil kunnen worden. Voor een goede verbranding en een langere levensduur van de kachel, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Ontdek hier de prijs en werkwijze voor het onderhoud van een pelletkachel.
Interesse in een pelletkachel? Vraag hier gratis info & prijzen op maat aan.
Waarom is onderhoud noodzakelijk?
Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de kachel maar ook voor een efficiënte verbranding van de pellets. In een vervuilde kachel zal de verbranding niet optimaal verlopen omdat ofwel de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd. In een pelletkachel zijn het onder meer de ventilatoren die op den duur vervuild raken en die daarom van tijd tot tijd gereinigd moeten worden. Een goed onderhouden pelletkachel produceert op schone manier energie en heeft een hoger verbrandingsrendement.
Werkwijze voor onderhoud pelletkachel
Een pelletkachel moet je dagelijks onderhouden. Daarnaast is het handig om eens om de zoveel tijd een groot onderhoud te laten uitvoeren. Dit kan je zelf doen, of laten uitvoeren door een professionele firma. Door middel van een service contract, is het onderhoud per beurt goedkoper.
Dagelijks onderhoud
Het dagelijks onderhoud van een pelletkachel kun je gemakkelijk zelf uitvoeren. Welke taken je precies moet uitvoeren hangt af van het type kachel maar in de meeste gevallen gaat het om de volgende zaken:
• Legen van het asbakje (zorg ook dat de gaatjes goed open zijn).
• Het schoonmaken van de branderruimte. Je kunt dit het beste doen met een speciale aszuiger (ashcleaner) of een oude stofzuiger. Gebruik niet je goede stofzuiger omdat deze al snel kan verstoppen en op lange termijn zelfs beschadigd kan raken door het fijne aspoeder.
• Het reinigen van het het raampje met een vochtige doek of keukenrol.
Sommige pelletkachels beschikken over een roterende branderkam waardoor het asrooster automatisch schoon blijft. Deze kachels kun je continu blijven gebruiken zonder dat je de branderruimte hoeft schoon te houden. Een pelletkachel produceert overigens maar zeer weinig as. Deze geringe asproductie hangt samen met de kwaliteit van de pellets en efficiëntie manier waarop de pellets verbrand worden. Bij gebruik van een goede kwaliteit pellets (EN+A1) bedraagt de asproductie slechts 1% (dus slechts 10 gram as van 1 kilo pellets).
Groot onderhoud
Het groot onderhoud van een pelletkachel bestaat afhankelijk van het type kachel doorgaans uit:
• Het reinigen van de recuperatiekamer en de luchtkanalen.
• Het inspecteren en reinigen van de rookgasventilator.
• Het inspecteren en reinigen van de convectieventilator
• Inspectie van de reductiemotor
• Schoonmaken van de vuurkamer, rookgaskanalen, omleidingsplaat, sensoren, rookgasverzamelaar, deurglas.
• Inspectie van dichtingen en evt. vervanging ervan.
• Checkup juiste werking elektrische onderdelen.
• Schouwtrekmeting
Professioneel onderhoud met service contract
Je kunt voor het onderhoud van een pelletkachel een service contract afsluiten maar dat is niet perse nodig. Aangezien je de kachel voornamelijk in het koude seizoen zult gebruiken is het aan te raden om een pelletkachel in de lente of zomer een onderhoudsbeurt te laten geven. Bij de meeste installateurs is het dan niet al te druk en vaak om je in deze periode in aanmerking voor een korting op de onderhoudskosten. Het voordeel van preventief onderhoud is dat je in de winter probleemloos kunt stoken en dat de kans een stuk kleiner is dat je voor een bepaalde periode in de kou komt te zitten.
Frequentie reiniging
Dat varieert per type kachel maar gemiddeld kun je een pelletkachel het beste laten onderhouden na het stoken van ongeveer 1500 – 2000 kg pellets. Mocht je merken dat de kachel meer as gaat produceren of dat de de verbranding minder goed verloopt dan zul je eerder onderhoud moeten laten verrichten. Het kleine onderhoud (legen van het asbakje, schoonmaken van de ruit) doe je het best dagelijks.
Prijs onderhoud pelletkachel
Gemiddeld kost het onderhoud van een pelletkachel €100 tot €150 per onderhoudsbeurt, afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden en de periode waarin het onderhoud plaatsvindt. Het beste laat je het onderhoud in de lente of de zomer verrichten. Je hoeft dan niet lang te wachten en de tarieven zijn in deze periode vaak ook het meest aantrekkelijk.
Invloed van kwaliteit van de pellets op het onderhoud
Het lijkt misschien aantrekkelijk om de meest goedkope pellets te kopen die je maar op de markt kunt vinden en hiermee je kachel te stoken. Toch is dit niet aan te raden omdat je op de lange duur voor hogere kosten komt te staan. Pellets die niet aan de normeringen voldoen (EN+A1 normering) zijn vaak afwijkend van samenstelling en formaat en zullen bij verbranding meer roet en as produceren dan kwaliteits pellets. Dit leidt op termijn tot hogere onderhoudskosten of zelfs storingen in de kachel.
Soms kunnen pellets van inferieure kwaliteit door hun afwijkende vorm of hardheid niet goed getransporteerd worden door de schroef in de kachel en kan de toevoer in het ergste geval geblokkeerd raken. Pellets van mindere kwaliteit hebben ook een lager verbrandingsrendement en je zult er dus meer van moeten stoken om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen als bij gebruik van kwaliteits pellets. Kies dus bij voorkeur voor pellets die voldoen aan de Europese EN+A1 normering.
Is professioneel onderhoud verplicht?
Nee, het is niet verplicht maar wel aan te raden omwille van je eigen veiligheid en een goede werking van de kachel. Het is erg belangrijk dat de giftige rookgassen voldoende en op de juiste manier worden afgevoerd en dat de verbranding op de juiste manier verloopt. Wanneer je zeker van je zaak bent kun je het onderhoud zelf uitvoeren maar indien je niet goed weet hoe je dit moet doen laat je deze klus het beste over aan de professional. Let op: het reinigen van de schoorsteen wordt door de meeste brandverzekeraars wél verplicht gesteld. Je kunt het reinigen ervan perfect combineren met een onderhoudsbeurt.