Speksteenkachel: info & prijzen
In een speksteenkachel hoef je maar een paar uur te stoken om gedurende de rest van de dag te genieten van warmte. Het is een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om het huis te verwarmen en een slim alternatief voor de houtkachel. In dit artikel lees je meer informatie over speksteenkachels.
Wat is een speksteenkachel?
Een speksteenkachel is een warmte accumulerende kachel die is opgebouwd uit speksteen. Omdat deze steensoort een erg hoge warmteopslagcapaciteit heeft, hoef je deze kachel niet continu te stoken. De stenen blijven na één enkele stookbeurt gemiddeld 14 tot 16 uur lang stralingswarmte afgeven waardoor je met een beperkte hoeveelheid hout een ruimte uiterst efficiënt kunt verwarmen.
Werking van de speksteenkachel
Met een speksteenkachel kun je op uiterst efficiënte manier stoken. Niet alleen omdat de stenen waaruit de kachel is opgebouwd de warmte goed opnemen maar ook omdat de warmte van de hete rookgassen gerecupereerd wordt. Een speksteenkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dat wil zeggen dat de hete rookgassen niet onmiddellijk in de schoorsteen verdwijnen maar eerst door een systeem van kanalen door de kachel worden geleid. Tijdens dit traject geven de rookgassen hun warmte af aan de spekstenen. Alle warmte wordt op deze manier goed benut waardoor je met slechts weinig hout flink wat warmte kunt genereren.
Prijs speksteenkachel
De prijs van een massieve speksteenkachel schommelt tussen 5.000 en 10.000 euro en is afhankelijk van de grootte en de vorm. De kachel kan indien gewenst op maat worden gemaakt en volledig op je wensen worden afgestemd. Massieve kachels worden ter plaatse opgebouwd. Half massieve kachels die bekleed zijn met speksteen zijn goedkoper en al verkrijgbaar vanaf 2000 euro. Ze worden kant-en-klaar geleverd en hoeven dus niet ter plekke volledig opgemetseld te worden. Als je van plan bent om een speksteenkachel aan te schaffen, is het raadzaam om prijzen van verschillende fabrikanten te vergelijken. Benieuwd naar een prijs op maat vna uw project? Vraag nu vrijblijvend prijzen aan via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.
Lees hier meer over de prijzen van speksteenkachels.
Voordelen speksteenkachel
- Hoog verbrandingsrendement (80-90%)
- Energiezuinig (de kachel blijft lang warm, je hoeft niet continu te stoken)
- Schone verbranding (nagenoeg geen roet- of teeraanslag in het afvoerkanaal)
- Aangename stralingswarmte in plaats van convectiewarmte
- Goedkope houtsoorten kunnen ook worden gestookt (zacht hout)
- Decoratief, kan volledig op maat worden gemaakt.
Rendement speksteenkachel
Met een massieve speksteenkachel kun je door de warmte accumulerende eigenschappen van de stenen flink wat energie besparen. Het verbrandingsrendement van zo’n ketel bedraagt 80 tot 90%. Afhankelijk van de grootte van de kachel en de te verwarmen ruimte verbruik je ongeveer 10 tot 20kg hout per dag. Door de hoge verbrandingstemperaturen in de stookruimte kun je meerdere soorten hout gebruiken (ook de goedkope zachtere houtsoorten) zonder dat dit negatieve effecten heeft op de kachel of schoorsteen. Gemiddeld genomen gebruik je ongeveer 50% minder hout ten opzichte van een open haard en ongeveer 70% minder hout ten opzichte van een conventionele metalen houtkachel.
Soort warmte
Een speksteenkachel geeft voornamelijk stralingswarmte en dat voelt prettig aan. Je kunt dicht in de buurt van de kachel staan zonder dat je het benauwd krijgt en de warmte wordt naar alle kanten uitgestraald. Bij een traditionele open haard wordt vooral de lucht in de kamer opgewarmd. Deze stijgt vervolgens op richting plafond waarna hij weer afkoelt en naar beneden daalt. Hierbij ontstaan koude en warme luchtstromingen die niet altijd even prettig aanvoelen. Bij een speksteenkachel zijn het de stenen die de warmte naar alle kanten uitstralen. Er is dus niet of nauwelijks sprake van convectie en de ruimte wordt op gelijkmatige verwarmd. Stralingswarmte wordt door de meeste mensen als zeer prettig ervaren.
Wat is speksteen?
Speksteen, ook wel zeepsteen genoemd, is een steensoort die voor gebruik in kachels voornamelijk uit Scandinavië en Brazilië wordt geïmporteerd. Deze vulkanische natuursteen heeft een hoog soortelijk gewicht en door de aanwezigheid van magnesium in het gesteente kan het erg goed warmte opnemen. Speksteen is extreem vuurvast en kan zelfs meer hitte verdragen dan de meeste soorten metaal. Door de aanwezigheid van talk in het gesteente voelt speksteen na bewerking glad aan en heeft het na polijsting een unieke uitstraling. De aderen in de steen en de lichte glinstering zijn kenmerkend voor deze vulkanische steen en geven de kachel een bijzondere look en feel.
Massieve speksteenkachel
Een echte speksteenkachel is massief en wordt volledig opgebouwd uit stenen. Deze kachels hebben door de grote massa aan stenen en door de efficiënte verbranding een erg hoog rendement. Ze zijn over het algemeen erg zwaar en worden ter plaatse volledig uit steen opgemetseld. Een massieve speksteenkachel kun je volledig op maat laten maken waardoor hij in nagenoeg ieder interieur geïntegreerd kan worden.
Kachel bekleed met speksteen
Dit type kachel bestaat doorgaans uit een gietijzeren frame wat bekleed is met speksteen. Het is in feite een standaard houtkachel met een buitenmantel van speksteen. Het rendement dat je met dit soort ketels kunt behalen ligt veel lager dan bij een echte massieve speksteenkachel omdat de warmte uit de rookgassen niet benut wordt en de massa speksteen vrij gering is. Wel zijn deze kachels makkelijk te plaatsen, relatief goedkoop en vooral erg decoratief. Welke soort speksteenkachel je ook kiest, het is altijd verstandig om de prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Op deze pagina kan je gratis en vrijblijvend informatie en prijzen aanvragen bij verschillende fabrikanten van speksteenkachels.
Gebruik houtsoorten
Het grote voordeel van een warmte accumulerende kachel is dat de verbranding op schone wijze gebeurt. Door de hoge verbrandingstemperatuur in de stookruimte kan het hout bijna volledig verbranden en ontstaat er nagenoeg geen roet. Je kunt dus in een massieve speksteenkachel zonder problemen goedkope harshoudende houtsoorten gebruiken zoals spar, den, berk of populier. Zorg wel dat het hout voldoende droog is anders zal het alsnog niet goed ontbranden en krijg je veel rookontwikkeling.
Gewicht speksteenkachel
Een massieve speksteenkachel weegt al gauw 1500kg. Het spreekt voor zich dat de vloer en de onderbouw dit moeten kunnen dragen. Meestal is het gewicht geen probleem en in sommige gevallen moeten er wat verstevigende maatregelen worden genomen. Alhoewel het niet onmogelijk is, wordt een speksteenkachel doorgaans niet op een verdiep geplaatst. Half massieve kachels zijn een stuk lichter (400-450 kilo) en makkelijker te plaatsen.