Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Houtkachel: prijzen en info

Een houtkachel staat synoniem voor warmte, sfeer en gezelligheid. Bovendien is hout goedkoop, vriendelijk voor het milieu en leveren ze een hoog rendement. In dit artikel lees je meer over de voordelen van houtkachels.

 

Soorten houtkachels en hun prijzen

Bij aanschaf van een houtkachel zou je voor jezelf eens op een rijtje kunnen zetten welke eigenschappen je belangrijk vindt. Vind je het uiterlijk van de kachel het meest belangrijk en wil je specifiek een houtkachel kopen voor de sfeer? Of is het rendement veel belangrijker voor je omdat de kachel een cruciale rol in de verwarming van je woning gaat spelen. Dit zijn vragen die van grote invloed kunnen zijn bij het kiezen van een bepaald type kachel.

houtkachel

Met een pelletkachel kun je bijvoorbeeld zeer energiezuinig stoken en de aanschafprijs valt ook alleszins mee. De sfeer die een pelletkachel uitstraalt is echter geheel anders dan bijvoorbeeld een massieve speksteenkachel die een centraal element in de kamer vormt. Een speksteenkachel is daarentegen wel vijf tot zes keer zo duur en daar is niet ieder budget op berekend. Het is altijd verstandig om prijzen te vergelijken bij verschillende bedrijven. Op deze pagina kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij verschillende bedrijven die houtkachels aanbieden.

 

Gemiddelde prijs van een houtkachel

  • Prijs speksteenkachel : 5000 – 10.000 euro (of meer)
  • Prijs pelletkachel: 1500 – 5000 euro
  • Prijs gietijzeren / stalen kachel: 350 – 3000 euro

 

Rendement houtkachels

Wanneer je een houtkachel gaat kopen is het de moeite waard om de verschillende rendementen eens met elkaar te vergelijken. Doorgaans zul je met een pelletkachel en een spekteenkachel de hoogste rendementen bereiken. Dat kan van belang zijn indien je zo min mogelijk energie wil gebruiken en de stookkosten zo laag mogelijk wil houden. Iets minder rendement kun je verwachten van een gietijzeren kachel en een stalen kachel. Ze presteren nochtans stukken beter dan een open haard.

moderne houtkachel

Gemiddeld rendement per type houtkachel

  • Rendement pelletkachel: 85-95%
  • Rendement speksteenkachel / tegelkachel: 80-95%
  • Rendement gietijzeren / stalen kachel: 70-87%

 

Soorten warmtes : stralingswarmte of convectiewarmte

Bij aanschaf van een houtkachel kun je naast rendement, sfeer en prijs ook letten op het soort warmte dat de kachel produceert. Warmteaccumulerende kachels zoals een speksteenkachel of een leemkachel produceren vooral stralingswarmte. Stralingswarmte is infrarode warmte die ook van nature in zonlicht voorkomt. Met uitzondering van een stalen kachel produceren de meeste houtkachels tegenwoordig vooral stralingswarmte. Een stalen kachel produceert voornamelijk convectiewarmte. Dat wil zeggen dat vooral de lucht in een ruimte verwarmd wordt. In een ruimte met een hoog plafond of in een tochtig gebouw kan dat een nadeel zijn omdat warme lucht opstijgt. Er kan dan veel warmte verloren gaan omdat de warmte boven in de kamer blijft hangen. Een voordeel van convectiewarmte is dat de ruimte gelijkmatig wordt verwarmd.

 

Soort afvoerkanaal

Voor het stoken van een houtkachel heb je altijd een rookkanaal nodig aangezien de verbrandingsproducten die vrijkomen veilig moeten worden afgevoerd. Een goed rookkanaal is essentieel voor de juiste werking van een kachel en kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. Indien je nog geen rookkanaal hebt (zoals een schoorsteen) dan kan het wel eens interessant zijn om een pelletkachel te nemen. Deze mag je immers, onder bepaalde voorwaarden aansluiten op een afvoer door de gevel.

Een pelletkachel beschikt over een interne rookgasventilator waardoor het niet nodig is dat het afvoerkanaal ’trekkend is’. Er zijn echter wel wat beperkingen t.a.v. de rookafvoer waar je rekening mee moet houden wanneer je een houtkachel gaat kopen. De eisen aan het afvoerkanaal verschillen per type houtkachel. Bijvoorbeeld: hoe groter het vermogen van de kachel, des te groter de diameter van het afvoerkanaal.

 

Vermogen houtkachel

Het is belangrijk dat het vermogen van van de kachel goed is afgestemd op de woning en je persoonlijke wensen. Een te klein gedimensioneerde kachel resulteert al gauw in een ongelijkmatige verwarming en te hoge stookkosten. Maar je moet ook waken voor een overcapaciteit want dan moet je de kachel constant gaan ‘smoren’ omdat het anders te heet gaat worden in de kamer.

Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoeveel kilowatt je nodig hebt om een woning comfortabel te verwarmen hangt af van: de grootte van de ruimte en de mate van isolatie. Zo zul je bijvoorbeeld in een goed geïsoleerde kamer van 60m³ genoeg hebben aan een houtkachel met een vermogen van 4.5kW. Indien dezelfde kamer niet geïsoleerd zou zijn dan heb je al snel meer vermogen nodig, gemiddeld 7kW. Het type woning, de hoogte van de plafonds en de mate van isolatie spelen dus een belangrijke rol bij het kopen van een houtkachel met het juiste vermogen.

 

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers