Brandstof kachel: kolen
Kolen zijn een prima brandstof voor open haard of kachel. Informatie over de verschillende soorten kolen vind je terug op deze pagina.
Een tijd geleden, zo rond de jaren zestig, hadden we nog geen houtkachels. Er werd gebruik gemaakt van kolenkachels. Deze methode is echter ernstig milieu vervuilend. Kolenkachels kenmerken zich door hun aparte manier van aansteken. Dat kan de eerste keer nogal spannend zijn. Het is namelijk de bedoeling dat u ongeveer een laag van 10 centimeter gloeiende kolen onder in de kachel krijgt. De luchttoevoer moet bij het aansteken volledig openstaan. Maak van oude kranten of ander oud papier bollen. Deze komen onder in de kachel. Daar bovenop komen kleine stukjes hout. Dit mag gerust ook een dikke laag zijn, maar wel zo dat er overal genoeg lucht bij kan.
Probeer daarna een aanmaak blokje aan te steken en dat in de kachel te stoppen. Zo gauw Dit het hout of het papier raakt, zal dat beginnen te branden. Als dit goed brand gaan de kolen erop. De kolen dienen niet te branden maar enkel gewoon te gloeien. Er bestaan echter vele soorten kolen. Welke soort het meest geschikt is hangt af van het soort en model kachel. Uw leverancier kan u vertellen welke soorten kolen u nodig heeft. In ieder geval is antraciet de meest geschikte koolsoort voor verwarming.
Overweegt u uw kachel dus vooral als verwarming te gebruiken dan is dit de kolen die u moet hebben. Kolenkachels hebben van nature de functie te verwarmen. Bruinkool is de koolsoort met het laagste massapercentage koolstof. Dit ligt ongeveer 68%, maar kan een beetje verschillen. Deze soort echter is minder geschikt voor verwarming, er komen veel giftige gassen vrij en het produceert minder warmte. Wel is het goedkoper.
Er zijn tegenwoordig een aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in het produceren van kolenkachels en die deze tegen een scherpe prijs aanbieden. Zoekt u dus nog een gezellige kachel als bijverwarming dan kunt u kiezen voor de traditionele kolen kachel.