Allesbrander: Werking en uitvoeringen
Met een allesbrander of multistofbrander kan je kiezen om hout of kolen te verbranden. Allesbranders zijn bijzonder handig om te schakelen van brandstof naargelang de prijzen en beschikbaarheid.
Werking van de allesbrander
Een allesbrander voor particulieren werkt op basis van houtblokken, bruinkoolbriketten en kolen. De naam doet misschien vermoeden dat ze werkelijk alles kunnen verbranden, maar dat is fout. Plastic of geverfd hout mag niet verbrand worden met deze kachels. Enkel allesbranders voor industrieel gebruik mogen ook stoffen zoals plastic en afval verbranden. De variant voor particulieren gebruikt hout en kolen als basis voor de verbranding. Allesbranders voor thuisgebruik worden ook multibrandstofkachels genoemd.
Voordelen allesbrander
- Je bent niet beperkt tot één brandstof.
- Ze hebben een hoog rendement
- Vrijheid: je kiest de brandstof die op dat moment beschikbaar is voor jou.
- Voordelig: je kiest de brandstof die op dat moment het goedkoopst is.
Prijzen allesbrander
De multibrandstofkachel is te verkrijgen vanaf 1800 euro. Als je van plan bent om een allesbrander aan te schaffen, doe je er verstandig aan om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en informatie aan over de verschillende soorten allesbranders. Klik hier voor meer informatie.
Brandstoffen allesbrander
Er zijn slechts een paar brandstoffen geschikt voor de allesbrander. Gebruik zeker en vast geen afval. Dat is erg schadelijk voor het milieu. Ook plastic is te vermijden. De gassen van afval en plastic kunnen giftig en kankerverwekkend zijn. Papier is ook te vermijden. Hout en kolen zijn het meest geschikt. Houtbriketten, pellets, houtskool en bruinkool zijn bruikbare brandstoffen voor de allesbrander. Het nadeel is dat deze brandstoffen soms prijzig. Vandaar dat veel mensen klassieke houtblokken verkiezen. Gebruik geen sloophout of bewerkt hout. De kans bestaat dat ze giftige metalen bevatten die bij vebranding schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zorg er in ieder geval voor dat je hout droog is. Hout dat niet droog genoeg is, zal een onvolledige verbranding als gevolg hebben.
Formaten & capaciteit allesbrander
Allesbranders zijn in dezelfde formaten te verkrijgen als traditionele houtkachels. Afhankelijk van de grootte van de ruimte die je moet verwarmen, kies je een voor een bepaald model.Een te kleine kachel resulteert al snel in een ongelijke verwarming. Maar wees ook op je hoede voor overcapaciteit. Dan moet je de kachel constant gaan ‘smoren’ omdat het anders te warm wordt in de ruimte. Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoeveel kilowatt je nodig hebt om een woning comfortabel te verwarmen hangt af van de grootte van de ruimte en de mate van isolatie. Zo zul je bijvoorbeeld in een goed geïsoleerde kamer van 60m³ genoeg hebben aan een houtkachel met een vermogen van 4.5kW.
Rookafvoer allesbrander
Juist zoals bij alle andere kachels, moet je bij een multibrandstofkachel altijd de juiste rookafvoer voorzien. Hoe hoger het vermogen van de kachel, hoe groter de diameter van de rookgasafvoer. Naast de verschillende diameters zijn er ook nog verschillende soorten rookgasafvoermaterialen. Rookafvoerbuizen zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Rookkanalen zijn doorgaans te verkrijgen in steen of RVS. Laat je altijd bijstaan door een vakman voor de installatie. Vergeet ook niet dat rookafvoerbuizen en rookkanalen best minstens één keer per jaar gereinigd worden.