Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Leemkachel: Mogelijkheden, eigenschappen & Prijs

Leemkachels, ook wel finkachels genoemd, komen van oorsprong uit Finland. Het zijn houtgestookte warmteaccumulerende kachels waarmee je op efficiënte manier een ruimte kan verwarmen. Doordat dit type kachel volledig op maat kan worden gemaakt, kan het een ware eyecatcher in je interieur zijn. Meer over de mogelijke uitvoeringen, werking, prijs, … vind je in dit artikel.

 

Wat is een leemkachel?

Een leemkachel is een houtgestookte kachel die uit vuurvaste stenen en leemstenen is opgebouwd. Deze stenen hebben een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor ze de warmte van het vuur goed kunnen opnemen.

Een leemkachel biedt veel mogelijkheden op vlak van afwerking. Hij wordt namelijk op locatie opgemetseld waardoor allerlei vormen mogelijk zijn.

De afwerking van de stenen gebeurt met een stuclaag van leem. Na het stucen wordt de kachel geverfd in een kleur naar keuze. De stookopening bestaat meestal uit een gietijzeren deur met hittebestendig glas.

Benieuwd naar de prijs van een leemkachel op maat van jouw wensen?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw buurt.

 

Werking van een leemkachel

Bij een normale kachel worden de verbrandingsgassen via het rookkanaal direct naar buiten afgevoerd. Het nadeel is dat daarbij veel warmte verloren gaat.

Een leemkachel daarentegen werkt volgens het tegenstroomprincipe. Daarbij stijgen de warme gassen eerst op, waarna ze in tegengestelde richting weer via de rookafvoer naar buiten stromen. Omdat dat afvoertraject vrij lang is, kunnen de stenen in de kachel de warmte van de rookgassen goed opnemen. De warmte gaat dus niet verloren omdat deze via de stenen geleidelijk weer aan de ruimte wordt afgegeven.

Aangezien de kachel uit een grote massa stenen bestaat kan er veel warmte worden opgeslagen (accumulatieverwarming). Dat is gunstig voor het rendement van de kachel. Mede dankzij de optimale verbranding kan je met deze kachel dus op zuinige wijze stoken.

 

Mogelijke uitvoeringen & plaatsing

Een leemkachel kan volledig op maat worden gemaakt en wordt ter plaatse gemetseld. Een minimalistische vormgeving met strakke lijnen? Of eerder een organische vorm met gebogen lijnen en afgeronde hoeken? Er kan bijvoorbeeld ook een zitplaats of ligbank geïntegreerd worden. Verder kan een leemkachel ook gecombineerd worden met een trap of dienen als verwarmde scheidingswand. Hoe dan ook, de mogelijkheden zijn ruim.

In een hoek, tegen een wand, vrijstaand, … Een leemkachel kan je in principe overal plaatsen. Hoe centraler de kachel staat, hoe beter de warmte zich kan verspreiden.

Door het gewicht van de constructie heb je wel een stevige fundering nodig, zeker voor de grote kachels. Verder is ook een goed functionerende rookgasafvoer noodzakelijk. Eventueel kan de kachel door meerdere verdiepingen worden opgebouwd waardoor je meerdere ruimtes samen kan (bij)verwarmen.

Leemkachels worden ter plekke volledig op maat gemaakt. De opbouw kan afhankelijk van de grootte en het ontwerp 3 tot 7 dagen in beslag nemen. Dat heeft te maken met de droogtijd van de materialen en de verschillende afwerklagen. Kleinere standaard kachels (Tigchelkachels) kunnen doorgaans al in 1 dag worden geïnstalleerd.

 

Prijs leemkachel

De kostprijs van een leemkachel is afhankelijk van de grootte, vorm en het soort afwerking. Hou er ook rekening mee dat het ontwerpen en op locatie opmetselen van een leemkachel wat tijd in beslag neemt. Deze werkuren hebben eveneens een invloed op de totale prijs.

Gemiddeld genomen kan je rekenen op een kostprijs tussen €5.000 en €10.000. Door bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren, bijvoorbeeld het stucen en schilderen van de kachel, kan je op de kosten besparen.

Van plan om een leemkachel te plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij vakmannen uit jouw buurt.

 

leemkachel voorbeeld

 

Vermogen en rendement van een leemkachel

Wanneer je een leemkachel wil plaatsen is het belangrijk om bij het ontwerp rekening te houden met het vermogen van de kachel, zeker wanneer deze als hoofdverwarming dient.

Het vermogen van massief gemetselde kachels bedraagt doorgaans 2 tot 4 kW. Door het warmte accumulerend vermogen hoeven ze niet continu gestookt te worden. Afhankelijk van de ruimte die de kachel moet verwarmen, het seizoen en de gewenste temperatuur volstaat het om de kachel eens per dag of om de twee dagen te stoken.

Je kan de kachel als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruiken. Het rendement bedraagt gemiddeld 85%. Dat is erg hoog, zeker wanneer je dit vergelijkt met het rendement van een metalen kachel (40%) of een open haard (slechts 5%).

 

Hoe wordt een leemkachel gestookt?

Een leemkachel stook je met hout. In principe kan je alle onbehandelde houtsoorten gebruiken zoals naaldhout, wilgenhout, appelhout, populier, enz. De verbranding in de stookruimte verloopt optimaal omdat het vuur langs meerdere kanten van zuurstof wordt voorzien. Door de volledige ontbranding heb je weinig last van rook of roetvorming.

Het hout moet vanzelfsprekend wel voldoende droog zijn. Vers gekapt hout zul je gemiddeld één tot twee jaar moeten laten drogen voordat je het kunt gebruiken. Zelfs speciaal haardhout dat je in de winkel koopt heeft soms nog een vrij hoog vochtpercentage (20% tot 40%) en moet nog enige tijd drogen. Een vochtpercentage van 15% tot 18% is ideaal.

 

Voor- en nadelen van een leemkachel

Van plan om een leemkachel aan te schaffen? Neem volgende punten dan zeker mee in je overweging:

+   De kachel is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen (vuurvaste stenen, leemstenen en een pleisterlaag van leem).
+   Door de hoge temperatuur in de stookruimte (kan oplopen tot gemiddeld 1000°C) gebeurt de verbranding op schone wijze. Er is weinig rook- en roetvorming.
+   Er is vooral sprake van stralingswarmte in plaats van convectiewarmte (zoals bij verwarming met radiatoren of met een metalen kachel). Stralingswarmte is aangenaam en er is weinig luchtverplaatsing.
+   De kachel heeft een hoog rendement waardoor je niet veel hout nodig hebt om te stoken. Gemiddeld kan je met 20kg hout een woning gedurende 24 uur verwarmen.
+   Op vlak van ontwerp is er veel mogelijk waardoor je de mogelijkheid krijgt tot een eigen, unieke kachel.

–   Een leemkachel geeft geleidelijk aan een langdurig getemperde warmte af. Kortstondige hevige warmte is dus niet mogelijk.
–   Je kan de kachel niet mee verhuizen.
–   De temperatuur in een ruimte is minder makkelijk te regelen dan bij een centraal systeem met bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren.
–   De kachel moet regelmatig gestookt worden met hout. Je moet dus altijd beschikken over voldoende droog hout.
–   Leemkachels zijn vrij duur.

Ook dit nog:
Indien je een leemkachel als hoofdverwarming gebruikt moet de woning goed geïsoleerd zijn. Zoniet is de capaciteit te gering om de woning aangenaam te verwarmen. Gebruik je de kachel als bijverwarming, dan maakt het niet uit. Een leemkachel stook je ook het best ’s avonds. Het opwarmen van de kamer gebeurt dan op de meest efficiënte manier.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers