Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Bio-ethanol haard: prijs, voordelen & gebruikstips

Met een bio-ethanol haard kan je eenvoudig een gezellige sfeer creëren, en dat zonder schoorsteen. Deze haarden zijn te koop in allerlei klassieke en moderne designs. Het zijn vaak ware eyecatchers waarmee je een ruimte een bijzondere uitstraling kan geven. Meer weten over de prijzen, voordelen en het gebruik van zo’n ethanol haard? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar: soortenprijsvoordelengebruikwebshop

 

Wat is een bio-ethanol haard?

Een bio-ethanol haard werkt op bio-ethanol. Dat is een dunne brandbare vloeistof, die bestaat uit de volgende stoffen:

 • reststoffen van voedingsgewassen als suikkerriet of -biet, maïs of graan (vandaar ‘bio’)
 • gedenatureerde alcohol die is ontstaan uit de vergisting van suikers (ethanol, het brandbare deel van de vloeistof)
 • stoffen die zorgen voor een aantrekkelijk vlammenbeeld en verzekeren dat de alcohol niet meer geschikt is voor menselijke consumptie

TIP: op zoek naar een bio-ethanol haard buiten? Of liever een bio-ethanol haard die je laat inbouwen? Je krijgt een helder en mooi overzicht van de verschillende mogelijkheden in de webshop.

 

 

Soorten bio-ethanol haarden

Het gemeenschappelijke kenmerk van alle bio-ethanol haarden? Je hebt geen afvoerkanaal voor rookgassen nodig. Er bestaan 3 soorten van deze sfeerhaarden:

 • Tafelhaarden: dit zijn kleine haarden die je los kan neerzetten als sfeerelement. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlvolle uitvoeringen.
 • Wandhaarden: deze zijn niet alleen sfeervol, maar zorgen ook voor warmte. Door het grotere brandoppervlak is een spectaculair vlammenspel mogelijk.
 • Buitenhaarden: ook bij buitenhaarden op bio-ethanol is geen schoorsteen nodig. Net als wandhaarden kunnen ze dus vrij minimalistisch zijn qua uitstraling. Deze haarden vallen dus goed te combineren met een moderne tuinarchitectuur.

Belangrijk: interesse in een sfeervolle tafelhaard? Of liever een wandhaard in je woonkamer? Je vindt de verschillende soorten en modellen van bio-ethanol haarden terug in de webshop.

 

 

Prijs bio-ethanol haard

De prijs van een bio-ethanol kachel hangt vooral af van het type. Zo kan je al een tafelhaard kopen vanaf 25 euro. Voor een wandhaard beginnen de prijzen vanaf 150 à 200 euro, incl. btw en excl. plaatsing.

Liever een luxueuzer model met meer vermogen? Dan schommelt de kostprijs tussen de 500 en 1.000 euro, incl. btw en excl. plaatsing. Voor een grote designhaard voor je living betaal je tussen de 1.000 en 3.000 euro, incl. btw en excl. plaatsing.

TIP: wil je een preciezer beeld krijgen van de verschillende modellen en hun prijzen? Je vindt een uitgebreid overzicht in de webshop.

 

En hoeveel kost bio-ethanol zelf?

Naast de haard is er natuurlijk ook nog de bio-ethanol zelf. Die koop je best in grote hoeveelheden. Zo is de prijs per liter goedkoper. Koop je direct 30 liter? Dan mag je rekenen op 2,5 tot 3 euro per liter. Bij kleinere hoeveelheden kan die prijs oplopen tot iets meer dan 5 euro per liter. Er zijn ook goedkopere vloeistoffen, maar die zorgen soms voor een ander vlambeeld of zelfs een onaangename walm.

Belangrijk: ook bio-ethanol kan je kopen in onze webshop. Neem dus zeker een kijkje!

 

 

bio ethanol haard

 

Voordelen van een bio-ethanol haard

Een bio-ethanol kachel heeft vele troeven. We zetten er kort enkele op een rij:

 • Geen afvoer voor rookgassen nodig (schoorsteen)
 • Geen roetvorming of schadelijke gassen
 • Geen stank of onaangename walm
 • Milieuvriendelijke brandstof op basis van natuurlijke reststoffen
 • Eenvoudig te plaatsen
 • Aantrekkelijk, sfeervol vlammenbeeld
 • Verkrijgbaar in allerlei stijlvolle designs

 

Neem een kijkje in de webshop!

Genieten van al deze troeven van een bio-ethanol haard? Je vindt een uitgebreid overzicht van verschillende modellen in de webshop!

 

 

haard bio-ethanol

 

Een bio-ethanol haard gebruiken

Natuurlijk moet je goed op de hoogte zijn van de gebruikswijze van een bio-ethanol haard. Je moet bv. rekening houden met het verbruik, de warmte en natuurlijk ook met de veiligheidsvoorschriften.

 

1) Verbruik bio-ethanol haard

Het verbruik van een bio-ethanol haard is afhankelijk van het vermogen. Bij een vermogen van 2000 watt moet je rekenen op een verbruik van 0,4 tot 0,5 liter per uur. In de meeste kachels gaat zo’n 1,5 tot 2 liter vloeistof en dus bedraagt de totale brandtijd ongeveer 3 à 4 uur.

 

2) Warmte bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard is vooral geschikt als sfeerhaard. De kosten voor de brandstof kunnen namelijk hoog oplopen als je zo’n haard gebruikt als hoofdverwarming. Dan kies je beter voor een ander soort haard (gas, petroleum, enz.).

Met een bio-ethanol haard met een vermogen van 2.000 tot 2.500 watt kan je een kamer van 25 m² binnen de 20 minuten opwarmen tot een aangename temperatuur.

 

En hoe zit het met de geur van een bio-ethanol haard?

Over het algemeen zal je geen last hebben van stank of walm, maar dat is wel afhankelijk van het soort ethanol. Er zijn verschillende soorten op de markt (van goedkoop tot duur) en je probeert best wat verschillende soorten uit. De minimale concentratie bio-ethanol moet 96% bedragen. Bij lagere concentraties zal de kleur van de vlam anders worden en bestaat de kans dat de verbranding niet geheel reukloos verloopt.

Belangrijk: wat voor ethanol je ook kiest, ventileer de ruimte met de haard altijd voldoende!

 

 

3) Veiligheid bio-ethanol haard

Bij het gebruik van sfeerhaarden moet je altijd voorzichtig omgaan met de brandstoffen. Bio-ethanol is licht ontvlambaar. Als het in contact komt met hete oppervlakken, zal de damp die dan ontstaat snel ontbranden. Volg daarom altijd de volgende richtlijnen:

 • Laat de haard altijd goed afkoelen voor je er nieuwe vloeistof bij giet.
 • Gebruik nooit meer vloeistof dan aangegeven is door de fabrikant.
 • Blus bio-ethanol nooit met water, maar met een blusdeken, zand of een CO2-blusser.
 • Lees de gebruiksvoorschriften van de fabrikant grondig en volg ze strikt op.

Volg je deze richtlijnen op? Dan zijn bio-ethanolhaarden veilig om te gebruiken. Dat geldt zeker voor de wandhaarden of inbouwhaarden die stabiel zijn ingebouwd. Veel van deze haarden hebben tegenwoordig een elektrische ontsteking, waardoor je ze niet meer met de hand moet aansteken.

 

 

Denk ook aan de alternatieven voor een bio-ethanol haard

Er bestaan ook nog enkele alternatieven voor een bio-ethanol haard. Denk bv. aan een elektrische open haard of een haard die werkt op gas, hout, pellets, speksteen, petroleum, … Wil je weten welke haard het beste past bij jouw situatie en wensen? Een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers