Bio-ethanol haard: voordelen, gebruikstips & prijs

Veel mensen kiezen een haard vanwege de bijzondere sfeer die van het vlammenspel uitgaat. Met een bio-ethanol haard kan je eenvoudig een gezellige sfeer creëren zonder dat je daarvoor een schoorsteen nodig hebt. Bij verbranding van bio-ethanol komt geen roet vrij en tijdens het branden ruik je de haard niet. Bio-ethanol haarden zijn in allerlei klassieke en moderne designs te koop en het zijn vaak ware eyecatchers waarmee je een ruimte een bijzondere uitstraling kan geven. Hier lees je meer over de voordelen, gebruikstips en prijzen van bio-ethanol haarden.

 

Wat is bio-ethanol?

Bio-ethanol is een dunne brandbare vloeistof die gemaakt wordt van voedingsgewassen zoals suikerriet, maïs, graan of suikerbieten. Het wordt ‘bio’ genoemd omdat het een brandstof is die volledig van natuurlijke reststoffen is gemaakt. Het brandbare deel van de vloeistof is ethanol. Dit is gedenatureerde alcohol die is ontstaan door de vergisting van suikers. Aan bio-ethanol zijn nog wat stoffen toegevoegd zodat het vlammenbeeld aantrekkelijk is om te zien en de alcohol niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Bij het verbranden van bio ethanol ontstaat geen rook of roet en komt alleen CO2 en waterdamp vrij. Je hebt voor een bio ethanol haard dus geen afvoerkanaal voor rookgassen nodig.

bio-ethanol haard

 

Soorten bio-ethanol haarden

Er zijn in principe drie soorten sfeerhaarden te koop: tafelhaarden, wandhaarden en buitenhaarden. Tafelhaarden op bio-ethanol zijn kleine haarden die je los kan neerzetten. Ze zijn in allerlei stijlvolle uitvoeringen verkrijgbaar en vooral bedoeld als sfeerelement. Wandhaarden daarentegen zijn niet alleen sfeervol, maar geven ook meer warmte en door een groter brandoppervlak is een spectaculair vlammenspel mogelijk zonder dat er sprake is van rookontwikkeling. Aangezien er geen schoorsteen nodig is, kunnen de haarden vrij minimalistisch worden vormgegeven, waardoor ze goed passen in moderne interieurs. Dat geldt ook voor de buitenhaarden op bio-ethanol, die goed te combineren zijn met een moderne tuinarchitectuur.

 

Voordelen van een bio-ethanol haard

• Geen afvoer voor rookgassen nodig (schoorsteen)

• Geen roetvorming

• Geen stank

• Geen schadelijke gassen

• Milieuvriendelijke brandstof die volledig wordt gemaakt uit natuurlijke restproducten

• Eenvoudig te installeren

• Aantrekkelijk vlambeeld

• Verkrijgbaar in allerlei stijlvolle designs

haard bio-ethanol

 

Een bio-ethanol haard gebruiken

Natuurlijk moet je goed op de hoogte zijn van de gebruikswijze van een bio-ethanol haard. Je moet onder andere rekening houden met het verbruik, de warmte die de haard afgeeft en vanzelfsprekend ook met de veiligheidsvoorschriften.

 

Hoeveel warmte geeft een bio ethanol haard?

Een sfeerhaard van 90 centimeter breed op bio ethanol heeft een vermogen van 2000 tot 2500 Watt (2 tot 2,5 kW). Hiermee kan je doorgaans een kamer van 25m² binnen 20 minuten verwarmen tot een aangename temperatuur. Economisch gezien is een bio-ethanol haard echter vooral geschikt als sfeerhaard omdat de kosten voor de vloeistof bij gebruik als hoofdverwarming te hoog kunnen oplopen. Zoek je een haard die vooral bedoeld is als hoofdverwarming, dan kan je beter kiezen voor een ander soort haard (gas, petroleum, enz.)

 

Ruikt bio-ethanol bij verbranding?

Nee, over het algemeen zal je geen last hebben van stank of walm, maar dat is wel afhankelijk van het soort ethanol. Er zijn verschillende soorten op de markt (van goedkoop tot duur) en je probeert best wat verschillende soorten uit. De minimale concentratie bio-ethanol moet 96% bedragen. Bij lagere concentraties zal de kleur van de vlam anders worden en bestaat de kans dat de verbranding niet geheel reukloos verloopt. Wat voor brandstof je ook kiest, ventileer de ruimte waarin de haard staat altijd voldoende!

 

Verbruik

Het verbruik van dit type haard is afhankelijk van het vermogen. Bij een vermogen van 2000 Watt moet je rekenen op een verbruik van 0,4 tot 0,5 liter per uur. In de meeste kachels gaat zo’n 1,5 tot 2 liter vloeistof en dus bedraagt de totale brandtijd ongeveer 3 à 4 uur.

 

Veiligheidsaspecten

Bij het gebruik van sfeerhaarden moet je altijd voorzichtig omgaan met de brandstoffen. Bio-ethanol is licht ontvlambaar en wanneer het in contact komt met hete oppervlakken, zal de damp die dan ontstaat snel gaan ontbranden. Je moet de haard dan ook altijd goed laten afkoelen voordat je er nieuwe vloeistof bijgiet. Gebruik ook nooit meer vloeistof dan aangegeven is door de fabrikant.

Het zijn vooral de tafelhaarden die soms gevaarlijk kunnen zijn omdat ze niet stabiel staan en snel kunnen omvallen. De brandende vloeistof komt dan op de tafel of op de vloer terecht. Bio-ethanol drijft op water en je mag het dus nooit met water blussen, hierdoor zou het vuur zich alleen verder verspreiden. Blussen moet je dus altijd doen met een blusdeken, zand of een CO2- blusser.

Wanneer je de gebruiksvoorschriften van de fabrikant netjes opvolgt en voorzichtig bent met vuur, zijn dergelijke haarden, net als een open haard, veilig te gebruiken. Dat geldt zeker voor de wandhaarden of inbouwhaarden die stabiel zijn ingebouwd. Veel van deze haarden zijn tegenwoordig voorzien van een elektrische ontsteking, waardoor je ze niet meer met de hand hoeft aan te steken.

bio-ethanol haardvuur

 

Prijs bio-ethanol haard

Bio-ethanol haarden zijn al verkrijgbaar vanaf 200 euro. Reken voor de wat luxueuzere modellen en wat meer vermogen op een kostprijs van 500 tot 1000 euro. De prijs van grote designhaarden schommelt tussen 1000 en 3000 euro.

Wil je een bio-ethanol haard laten plaatsen door een vakman? Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende installateurs. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

Bio-ethanol kan je best in grote hoeveelheden kopen omdat je dan per liter aanzienlijk goedkoper uit bent. Reken op ongeveer 2,5 tot 3 euro per liter wanneer je direct 30 liter koopt. Er zijn ook goedkopere vloeistoffen te koop, maar soms geven deze een ander vlambeeld of krijg je toch enige walm. Probeer eerst een kleine hoeveelheid uit en kijk hoe dat bevalt.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een erkend plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen