Sfeerhaard: soorten & prijzen
Met een sfeerhaard breng je elke kamer tot leven en zorg je voor een sfeervolle en aangename warmte. Dat is nog niet alles: een sfeerhaard heeft nog een heleboel andere voordelen in petto! Zo heb je bijvoorbeeld niet noodzakelijk een afvoerkanaal nodig. Informatie, prijzen en inspiratie van sfeerhaarden in diverse stijlen vind je terug op deze pagina.
Een sfeerhaard laten plaatsen door een erkend vakman? Vraag hier gratis offertes aan.
Waarom kiezen voor een sfeerhaard?
Een sfeerhaard heeft heel wat troeven. Om te beginnen hoef je niet over een schoorsteen of afvoerkanaal te beschikken om een sfeerhaard te kunnen plaatsen. Zie je op tegen het onderhouden van de haard? Geen zorgen: je zal slechts weinig of geen onderhoudswerk hebben aan een sfeerhaard. Roetvorming en asdeeltjes zijn maar in beperkte mate aanwezig. Dankzij een sierhaard hoef je ook niet langer hout aan te schaffen en op te bergen. Hout kan immers prijzig zijn.
Ook slechte (rook)geuren zijn verleden tijd met een sfeerhaard! Je zal hier zo goed als geen hinder van ondervinden. Waar je bij een traditionele haard moet wachten totdat het hout is opgebrand, kan je de sierhaard op elk moment gemakkelijk in- of uitschakelen.
Op het vlak van uitvoering vind je ook zeker je zin; er bestaan heel uiteenlopende en stijlvolle modellen (van authentiek tot modern). Je hebt de keuze uit vrijstaande of ingebouwde sfeerhaarden. De vrijstaande exemplaren kunnen bijvoorbeeld ook dienst doen als tafelhaard. Deze hebben uiteraard wel een kleiner brandoppervlak, waardoor ze voornamelijk als sfeerelement bedoeld zijn.
Verschillende soorten sfeerhaarden
Tegenwoordig kan je kiezen uit sfeerhaarden met verschillende systemen. Sommige kunnen in een bestaande haard worden ingebouwd en gebruiken dan automatisch de schoorsteen als afvoer. Andere modellen kunnen aangesloten worden op het centrale ventilatiesysteem. Weer andere hebben helemaal geen rookafvoer nodig. Welke van deze mogelijkheden de beste oplossing vormt voor jou, is mede afhankelijk van de brandstof en het systeem dat je kiest.
① Sfeerhaard op gas
Terwijl er vroeger steevast een rookkanaal vereist was om een gashaard te gebruiken, is het momenteel ook mogelijk zonder. Er wordt dan gebruik gemaakt van een katalysator die de afvalgassen filtert en ongevaarlijk maakt. Je kan de haard decoreren met keien of namaak houtblokken om hetzelfde gevoel van een houtkachel te creëren. Lees hier meer over gashaarden.
» Prijs: circa 3500 euro
② Elektrische sfeerhaard
Een elektrische sfeerhaard kan je gewoon op het stopcontact aansluiten. Deze werkt dus zonder afvoerkanaal en kan op verschillende manieren licht en warmte creëren. Sommige modellen werken op basis van LED-verlichting, wat doorgaans de goedkoopste optie is. Daarnaast zijn er elektrische haarden waarbij ook waterdamp aangemaakt wordt, waarop vervolgens licht wordt geprojecteerd.
Lees hier meer over een elektrische sfeerhaard.
» Prijs: 200 à 1500 euro
③ Gelhaard
Een derde manier is het gebruik van gelblikjes in de haard. De gel die hierin zit steek je aan met een lucifer en brandt langzaam op. Dit systeem heeft geen schoorsteen, gas of elektriciteit nodig, maar dat betekent niet dat de ruimte niet geventileerd hoeft te worden. Bij de verbranding van de gel ontstaat ook een gas dat goed te ruiken is. Niet alle mensen vinden dit een prettige geur.
» Prijs: minimum 200 euro (prijzen lopen op tot 1000 à 3000 euro)
④ Sfeerhaard met bio-ethanol
In plaats van met gel kan je ook werken met bio ethanol. Dit is een zeer propere soort van brandstof die weinig CO2 uitstoot (vergelijkbaar met enkele kaarsen). Ook voor sfeerhaarden op basis van bio ethanol heb je dus geen aan- of afvoerkanaal nodig. Bio-ethanol haarden hebben vaak een uniek en stijlvol design en zorgen voor een aantrekkelijk vlammenspel. Lees hier meer over een bio-ethanol haard.
» Prijs: minimum 200 euro (prijzen lopen op tot 1000 à 3000 euro)
Let op: indien je kiest voor een sfeerhaard (zonder rookkanaal) is ventilatie wel broodnodig, behalve bij een elektrische sfeerhaard. Anders blijven de rookgassen in de kamer hangen. Bij een gashaard met een gesloten systeem is ventilatie overbodig. Er gaan dan twee buizen vanaf de buitenlucht naar de haard: eentje die lucht aanzuigt en één die de rook afvoert.