Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Schouw kuisen: werkwijze en prijs

Tijdig je schouw kuisen kan je heel wat voordelen opleveren. Bovendien is het in sommige gevallen zelfs verplicht om de schoorsteen te laten vegen. Hier kom je meer te weten over het kuisen van de schouw en de prijzen van een schoorsteenveger.

Gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele schouwvegers kan op deze pagina.

 

schouwreiniging Waarom je schouw kuisen?

De schouw kuisen brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo zal het reinigen van de schoorsteen voor een efficiënter stookproces zorgen. Als gevolg hiervan kan je je verwachten aan een lagere energierekening. Dit lager energieverbruik is bovendien ook goed voor het milieu. Door het verwijderen van het roet verkleint de kans op schouwbrand.

In sommige gevallen is het reinigen van de schoorsteen zelfs verplicht. Uitgebreide info daarover vind je op schoorsteenveger-info.nl.

 

Werkwijze schoorsteenveger

Doorgaans gebeurt het reinigen van de schouw op een van volgende manieren:

1) van onder naar boven: bij deze reinigingsmethode gebruikt de schoorsteenveger een flexibele veegstok. Hieraan wordt een borstel geschroefd die dient om het roet los te schuren. De veegstok kan telkens verlengd worden door extra stokken aan het uiteinde te bevestigen. Op die manier kan de schouw tot helemaal bovenaan gereinigd worden. In sommige gevallen moet de kachel verwijderd worden om toegang te krijgen tot de schoorsteen.

2) van boven naar onder: eerst wordt de kachel verwijderd en de opening naar de schoorsteen gedicht. Bij deze werkwijze moet de schoorsteenveger de schouw kuisen via het dak. Hiervoor wordt een kogel met daaraan een borstel gebruikt. De kogel wordt een stuk in de schouw neergelaten en dan weer een beetje naar omhoog  getrokken zodat de borstel het roet kan losschuren. Dit proces wordt herhaald tot de kogel de schouwopening onderaan heeft bereikt. In het terugkeren wordt het reinigingsproces (omhoog trekken, dan weer een beetje laten zakken) herhaald voor een optimale reiniging.

 

schouw kuisen

 

Schouw kuisen prijs

De prijs voor een schouwreiniging hangt af van het type reiniging. Een schouw kuisen kost gemiddeld tussen 60 en 100 euro. Dit is de prijs als het om een rookkanaal gaat dat regelmatig onderhouden wordt; als de schoorsteen zwaar vervuild is of er moeten vogelnesten verwijderd worden, dan kan de prijs hoger komen te liggen. Sommige bedrijven bieden ook onderhoudscontracten aan voor de schoonmaak van de schouw. Let hierbij steeds goed op wat deze contracten precies inhouden!

Indien je stooktoestel gekoppeld is aan je schoorsteen, valt een schoonmaak van de schoorsteen ook onder de reiniging van je stooktoestel. De prijzen voor een schoonmaakbeurt van je stooktoestel, inclusief schoorsteen, liggen ongeveer tussen 100 en 150 euro, al kunnen de prijzen soms nog hoger liggen.

Wil je je schouw kuisen en hiervoor een beroep doen op een professionele schouwveger? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor een schouwreiniging. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Wanneer is schoorsteen vegen verplicht?

Indien je schoorsteen gekoppeld is aan een centrale verwarmingsinstallatie op vaste brandstof (hout, pellets,…) of mazout, dan is het verplicht om één keer per jaar een reiniging uit te laten voeren. Bij een verwarmingsinstallatie op gas moet dit om de twee jaar gebeuren. Bij installaties op gas of stookolie van minder dan 20 kW is dit onderhoud echter niet verplicht, maar wel aangeraden. Deze reiniging houdt in dat een erkend technicus de hele verwarmingsinstallatie schoonmaakt, en de schoorsteen valt hier dus bij sommige installaties onder.

Bij individuele stooktoestellen zoals een open haard is een schoorsteenreiniging niet verplicht. Sommige verzekeringsmaatschappijen vragen echter toch een regelmatig onderhoud om een goede werking van het toestel te verzekeren en de kans op schouwbrand te verkleinen.

 

Offertes voor een schoorsteenreiniging ontvangen?

Kies voor een erkend schouwveger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende schouwvegers