Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Afvoer pelletkachel: mogelijkheden & prijzen

De afvoer van rookgassen kan bij een pelletkachel op meerdere manieren gebeuren. De afvoer kan via de gevel geregeld worden of kan aangesloten worden op een bestaande schoorsteen. Ontdek hier meer over de mogelijkheden en aandachtspunten.

Een pelletkachel laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat voor jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij professionals.

 

Afvoer pelletkachel: mogelijkheden

Aangezien een pelletkachel over een aparte rookgasafvoer ventilator beschikt heb je wat meer mogelijkheden dan bij een standaard houtkachel. Veel voorkomend is de afvoer van een pelletkachel op de gevel of een bestaande schoorsteen.

pelletkachel afvoer op gevel 1. Afvoer op de gevel

Een pelletkachel via een geveldoorvoer is de goedkoopste en eenvoudigste manier. Daarbij voert een rookgasventilator de rookgassen zonder natuurlijke trek af.

Het is belangrijk dat de afvoer zich altijd op voldoende afstand van omliggende ramen, deuren, … bevindt. Zo kunnen er geen rookgassen in andere ruimtes terecht komen.

Een pelletkachel met een afvoer op een bestaande schoorsteen laten plaatsen?
Vraag hier gratis prijzen & advies bij professionals.

 

Andere aandachtspunten bij een pelletkachel met afvoer op de gevel:

 • Indien er gebruik wordt gemaakt van een CV aansluiting op de pelletkachel, moet de afvoer verplicht via het dak plaatsvinden.
 • Om roetaanslag op de gevel te voorkomen moet het afvoerkanaal voldoende ver uitsteken.
 • De gevel mag niet uit brandbare materialen bestaan.
 • Een doorvoer door de gevel moet altijd met een geïsoleerde dubbelwandige afvoerbuis.
 • 90 graden bochten in de afvoer worden best vermeden. Een afvoerbuis is best ook niet langer dan 3 meter. Het kan problemen veroorzaken omdat de rookgassen dan niet snel genoeg het kanaal kunnen verlaten.

 

pelletkachel afvoer op besctaande schoorsteen 2. Afvoer in een bestaande schoorsteen

Een pelletkachel kan je ook op een bestaande schoorsteen aansluiten. Belangrijk is dat de schoorsteen trekkend en aan de binnenzijde voldoende schoon en glad is.

Ook hier kunnen bochten in de schoorsteen tot problemen leiden. Asresten kunnen zich namelijk ophopen waardoor de kans op een schoorsteenbrand groter wordt.

Een pelletkachel met een afvoer op een bestaande schoorsteen laten plaatsen?
Vraag hier gratis prijzen & advies bij professionals.

 

Andere aandachtspunten bij een pelletkachel met afvoer op een bestaande schoorsteen:

 • Als de diameter van de schoorsteen groter is dan 200 mm is het belangrijk om een binnenpijp met een gladde binnenkant te gebruiken.
 • De afvoerbuis moet een minimale diameter hebben van 120 mm (en maximaal 200mm).
 • Vierkante afvoerbuizen mogen niet gebruikt worden.

 

 

Prijs pelletkachels & hun afvoer

De prijs van een pelletkachel wordt voornamelijk bepaald door het vermogen (aantal kilowatts), het materiaal waarvan de kachel is gemaakt, het soort elektronica en eventuele extra’s.

Een vrijstaande pelletkachel van 6 kW kun je al kopen vanaf 1500 euro. Het gaat dan om een budgetmodel dat beschikt over een basic afwerking. Wil je een wat betere kwaliteit staal of een luxere afwerking dan kan de kostprijs van een pelletkachel oplopen tot ongeveer 5000 euro.

Het soort afvoer van de pelletkachel zal ook een invloed hebben op de prijs. Bij een pelletkachel met een afvoer op een bestaand afvoerkanaal zullen de installatiekosten vrij gering zijn. Indien er een afvoerbuis aangelegd moet worden door het dak of door de gevel zal de totale kostprijs hoger uitvallen. De installateur zal dit ter plekke moeten beoordelen omdat iedere woning weer anders is en standaard oplossingen niet altijd mogelijk zijn.

 

Aangezien iedere situatie anders is, win je best advies in bij professionals. Het is ook verstandig om prijzen van verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je makkelijk honderden euro’s besparen voor de installatie van je pelletkachel.
✓ Vraag gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs via de offertepagina.

afvoer pelletkachel

Waarop letten voor een goede afvoer van een pelletkachel

Reinigen van de ventilatoren

De ventilator waarmee de rookgassen naar buiten worden geblazen speelt een belangrijke rol voor een goede afvoer van een pelletkachel. Bij een gevelaansluiting bijvoorbeeld heb je weinig trek en dus zal de ventilator flink moeten werken.

Het is dan ook belangrijk dat de ventilatoren regelmatig schoongemaakt worden, zodat de rookgassen ongehinderd afgevoerd kunnen worden. Regelmatig onderhoud van een pelletkachel is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de kachel maar ook voor een efficiënte verbranding van de pellets.

In een vervuilde kachel zal de verbranding niet optimaal verlopen. Dat komt omdat de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd.
De afvoer van een pelletkachel kan via de gevel of een bestaande schoorsteen. Ontdek hier meer over de mogelijkheden, aandachtspunten & prijzen.

Dubbelwandig rookkanaal

In veel gevallen zul je het beste af zijn met een dubbelwandig rookkanaal. De zuurstof die nodig is voor de verbranding wordt dan niet uit de kamer gehaald waarin de kachel staat opgesteld maar wordt aangezogen via de dubbelwandige buis.

 

 

 

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers