Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Haarden en kachels Online info & inspiratie over de verschillende
soorten haarden en kachels.
header image
Haarden en kachels

Sierschouwen

Wil je jouw haardvuur echt compleet maken, dan mag een sierschouw zeker niet ontbreken. Het zorgt ervoor dat je haard het centerpunt van de kamer wordt en geeft het geheel een luxueuze uitstraling. Informatie en prijzen kan je aanvragen via ons online aanvraagformulier.
Klik hier voor meer informatie.

De naam sierschouw betekent letterlijk ‘mooie haard’. Schouw is een ander woord voor haard, sierschouwen zijn dus erg deftige en chice haarden. Ze hadden vroeger vooral een grote waarde. Op een centrale plek in het huis was een schouw aanwezig waar op gekookt werd. Deze taak werd met de tijd overgenomen door het fornuis. Tevens werden er ruimtes mee verwarmd. Oorspronkelijk zijn sierschouwen dan ook stookplaatsen met een open vuurmond. Hoewel er makkelijk een gesloten haard of cassette in kan. Vroeger bestonden ze uit een mooie horizontale schouwbalk met twee verticale schouwbeuken.

Tegenwoordig zitten ze anders in elkaar. Bij een sierschouw gaat het vooral om het uiterlijk en niet zozeer om de functie. Ze kunnen een klassieke uitstraling hebben en kunnen bestaan uit verschillende materialen zoals kalksteen en marmer. Je kunt ook bij deze ‘haarden’ kiezen uit verschillende modellen. Het zullen overwegend klassieke modellen zijn omdat ze ook voortkomen uit vroegere sierschouwen. Tegenwoordig heeft een sierschouw veelal dezelfde functies als een normale openhaard, maar heeft daarbij nog een extra functie.

Dat is namelijk de functie van decoreren, of rijkdom laten zien. Je vindt ze nog veel terug in herenhuizen. Natuurlijk zijn er ook moderne uitvoeringen. Er zijn al modellen die op gas werken, maar dan ga je meer richting gaskachel omdat je dan de oorspronkelijke brandstof vervangt. De deftigheid gaat er daarmee een beetje af waardoor je dan meer kunt spreken van een ‘mooie’ of moderne gaskachel. Sierschouwen zijn er in alle maten en prijzen.

Je hebt al een kleine sierschouw voor een prijs van circa 450 euro, waarmee je een relatief kleine hebt. Ben je bereid meer geld uit te geven krijg je voor het dubbele al een mooie schouw met een groot formaat. Wilt u dus een haard, maar wilt u net iets meer dan een standaard product dan is dit de juiste keuze voor u.

 

Offertes voor haarden/kachels ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele plaatsers